Молдова та Німеччина поглиблять двосторонні відносини

Молдова та Німеччина зацікавлені у поглибленні двосторонніх відносин. Про це йшлося у ході зустрічей, які міністр закордонних справ і європейської інтеграції Молдови Тудор Ульяновський провів з уповноваженим уряду ФРН з відносин з Росією, Центральною Азією і країнами «Східного партнерства» Дірком Візі і першим заступником радника канцлера Німеччини з питань безпеки і зовнішньої політики Йоахімом Бертеле.

За повідомленням МЗСЄІ, в ході дискусій мова йшла про можливості активізації молдавсько-німецького політичного діалогу, як на двосторонній основі, так і в рамках різних міжнародних організацій, обговорювалися останні суспільно-політичні зміни в Молдові, процес врегулювання придністровського конфлікту, а також інші питання, що представляють взаємний інтерес.

У ході обміну думками про розвиток молдавсько-німецьких відносин, Тудор Ульяновський, дискутуючи з двома офіційними особами Німеччині, зазначив фінансову та технічну допомогу, надану ФРН Республіці Молдова для виконання програм реформування і модернізації країни.

«Рішення німецької влади про збереження Молдови в списку країн-користувачів допомоги, що надається Міністерством економічного співробітництва і розвитку ФРН і в рамках інших програм технічної підтримки, дозволило нам почати впровадження низки проектів, пов’язаних з модернізацією місцевих держпослуг, підвищенням якості і ефективності галузі надання медичної допомоги і т. д. Молдова зацікавлена у зміцненні та розвитку двосторонніх відносин з Німеччиною, вона відкрита для політичного діалогу з усіх аспектів українсько-німецький відносин», — підкреслив глава зовнішньополітичного відомства.

У свою чергу, німецькі чиновники оцінили зусилля молдавських властей в процесі виконання реформ і програми розвитку країни, досягнення цілей, поставлених у рамках Угоди про асоціацію Молдова-ЄС, співробітництво з міжнародними організаціями, зазначивши, зокрема, стурбованість Берліна щодо реалізації низки зобов’язань, що стосуються реформи виборчої системи, боротьби з корупцією та гарним проведенням виборів.

Німецькі офіційні особи також зазначили, що Німеччина продовжить підтримку Молдови, надаючи всю допомогу і досвід як в області стабілізації економічного розвитку, так і в моделюванні процесів, необхідних для економічних реформ, а також з питань, пов’язаних з врегулюванням придністровського конфлікту.

У цьому зв’язку Тудор Ульяновський висловив вдячність за постійну політичне сприяння Німеччини у процесі придністровського врегулювання, в тому числі в контексті головування в ОБСЄ в 2016 році, і за голос на Генеральній Асамблеї ООН в підтримку резолюції «Про повному і безумовному виведення іноземних військ з території Молдови».

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*

code