Каструля на 4-5 літрів: яка каструля краще: емальована, алюмінієві або з нержавіючої сталі? Поради щодо вибору

Каструля на 4-5 літрів: яка каструля краще: емальована, алюмінієві або з нержавіючої сталі? Поради щодо вибору

Каструля на 4-5 літрів сама ходова. Такий обсяг дозволяє приготувати їжу для невеликої сім’ї як мінімум на пару днів. Тому до вибору цієї посуду варто підходити з розумом. Яка каструля краще: емальована, алюмінієві або з нержавіючої сталі? Насправді у кожного з цих матеріалів є свої переваги і недоліки, які просто необхідно знати гарною господині, щоб зробити правильний вибір при покупці нової посуду.

Емальований посуд

Емальовані каструлі, насамперед, відрізняються своїм гарним зовнішнім виглядом: вони різнокольорові (що зручно при виборі підходящого для інтер’єру відтінку), на них нанесені різні малюнки. Але це не головне їх гідність.

Каструля на 4-5 літрів: яка каструля краще: емальована, алюмінієві або з нержавіючої сталі? Поради щодо вибору

Емаль дозволяє їжі не мати точок дотику з голим металом. Це дуже важливо, так як процеси окислення і відповідне виділення шкідливих речовин в приготовлену їжу не відбувається. В емальованій каструлі можна зберігати їжу довгий час і не перекладати її в окрему тару.

Каструля, покрита емаллю, дуже легка. Це дуже зручно, так як приготована їжа в обсязі 4-5 л важить чимало. У легкій посуді зручно варити, вміст швидше нагрівається і готується.

Каструля на 4-5 літрів: яка каструля краще: емальована, алюмінієві або з нержавіючої сталі? Поради щодо вибору
Каструля на 4-5 літрів: яка каструля краще: емальована, алюмінієві або з нержавіючої сталі? Поради щодо вибору

Крім очевидних переваг у таких каструль є ряд недоліків. Після ударів і падінь емаль легко пошкоджується. На що утворюється сколе легко утворюється іржа, накопичуються хвороботворні мікроорганізми. До того ж в емальованому посуді легко пригорають молочні продукти, навіть якщо їх постійно помішувати.

Використовувати грубі щітки або абразиви, а також агресивні кислоти не можна. Тому процес очищення емальованої каструлі сильно ускладнюється.

Каструля на 4-5 літрів: яка каструля краще: емальована, алюмінієві або з нержавіючої сталі? Поради щодо вибору

При виборі п’яти – або четырехлитровой каструлі, покритої емаллю, варто орієнтуватися на товщину емалі. Чим товщі покриття, тим довше прослужить посуд.

П’ятилітрова каструля з алюмінію

Алюмінієві каструлі можна знайти на полицях наших мам і бабусь, так як в Радянському Союзі вони були дуже популярні. Їх безсумнівними перевагами є легкість і швидкий нагрів. Саме тому цей метал використовують при виготовленні кухонного начиння.

Каструля на 4-5 літрів: яка каструля краще: емальована, алюмінієві або з нержавіючої сталі? Поради щодо вибору

Але крім очевидних переваг алюмінієвих каструль є небезпечний недолік. При окисленні метал виділяє токсичні речовини, що робить їжу, приготовлену в такому посуді, не настільки корисною. І якщо приготувати в ній їжу ще можливо, то зберігання їжі в алюмінієвій каструлі в холодильнику просто неприпустимо. Крім такого явно негативного фактора є ще одна проблема, але вона більше естетичного плану.

Алюмінієвий посуд швидко втрачає свій колір, вбираючи всі фарби з варящихся продуктів. До того ж кухонне начиння з м’якого алюмінію швидко деформується.

Каструля на 4-5 літрів: яка каструля краще: емальована, алюмінієві або з нержавіючої сталі? Поради щодо вибору

Каструля на 4 або 5 літрів з алюмінію, швидше за все, буде використовуватися часто. Тому вона не дуже зручна: може почорніти і погнутися при активній експлуатації.

Якщо ви все ж зважилися на придбання саме алюмінієвої каструлі, то зверніть увагу на два нюанси:

  • товщина металу повинна бути не менше 3-х мм;
  • ручки повинні бути не литими, а прикрученими, щоб уникнути деформації при піднятті нагрітої важкої ємності з їжею.

Каструля на 4-5 літрів: яка каструля краще: емальована, алюмінієві або з нержавіючої сталі? Поради щодо вибору

Варіант із сталі

Каструля на 4-5 літрів з нержавіючої сталі стане вашим улюбленим предметом кухонного начиння, так як в ній легко готувати і її легко мити. Користуватися такою начинням можна дуже довго: зносостійкість (у порівнянні з моделями з алюмінію і емалі) на висоті.

Каструля на 4-5 літрів: яка каструля краще: емальована, алюмінієві або з нержавіючої сталі? Поради щодо вибору
Каструля на 4-5 літрів: яка каструля краще: емальована, алюмінієві або з нержавіючої сталі? Поради щодо вибору

Сталеву каструлю не зіпсуєш залізними вінчиками, виделками й ножами. Так що подряпин вона не боїться, тому відмити її набагато простіше – можна використовувати залізну щітку. На професійній кухні найчастіше використовують саме таку посуд.

Явні мінуси каструль з нержавіючої сталі наступні: якісна посуд коштує дуже дорого, але з часом і вона потьмяніє, і з’являться несмывающиеся плями. До того ж вона нагрівається досить повільно.

Каструля на 4-5 літрів: яка каструля краще: емальована, алюмінієві або з нержавіючої сталі? Поради щодо вибору

Підходьте з розумом до вибору каструлі з нержавіючої сталі:

  • чим більше діаметр такого посуду при об’ємі 4-5 літрів, тим краще, так як вона повільно нагрівається;
  • товщина її повинна бути не менше 3 мм на дні і 0,5 мм по стінках;
  • звертайте увагу на вміст хрому і нікелю в сплаві, чим вище ці дві цифри, тим краще (18/10 – оптимальне співвідношення).

Каструля на 4-5 літрів: яка каструля краще: емальована, алюмінієві або з нержавіючої сталі? Поради щодо вибору

Універсальні рекомендації по вибору каструль на 4-5 літрів

Незалежно від того, який матеріал каструлі ви оберете, вам необхідно вибирати її з урахуванням певних тонкощів.

  1. При приготуванні каш, овочів, м’яса необхідна кухонне начиння з товстим дном, щоб їжа не подгорала і могла довго нудитися під кришкою. Для приготування компотів, супів і яєць не потрібно товсте дно. Орієнтуйтеся при покупці в першу чергу на те, які страви ви будете готувати в даній посуді.
  2. Ручки каструль міцнішим, якщо вони прикручені з допомогою болтів, а не приварені. У цьому випадку їх можна з часом замінити, так і корозії вони практично не схильні. Матеріал ручок повинен в ідеалі не нагріватися, так каструля буде максимально зручною у використанні. Силіконові накладки проти ковзання – ідеальний матеріал.
  3. Кришка у невеликій каструлі повинна сидіти якомога щільніше і мати отвір для відводу пари. При невеликому нахилі кришка не повинна відразу з’їжджати.
  4. Хороша каструля не може коштувати дешево. Вибираючи кухонне начиння, орієнтуйтеся і на бренди, адже такі фірми, як Gipfel, Tefal, Nadoba, Vitesse, «Гурман» і Kukmara давно зарекомендували себе на ринку.
  5. Перед покупкою обов’язково перевіряйте будь-яку каструлю на наявність дефектів. Вона не повинна мати тріщин і сколів, дно обов’язково ідеально рівне.
  6. Якщо ви плануєте зберігати п’ятилітрову каструлю в холодильнику, зверніть увагу на її висоту: поміститься вона на полиці? Оптимально вибирати цей параметр в межах 30 см з урахуванням висоти кришки.
  7. Для щасливих володарів посудомийної машини: дізнайтеся, чи можна буде мити в каструлю цієї диво-техніки. Якщо така можливість є, то надалі готування в такій каструлі звільнить вас від зайвої мороки.

Каструля на 4-5 літрів: яка каструля краще: емальована, алюмінієві або з нержавіючої сталі? Поради щодо вибору
Каструля на 4-5 літрів: яка каструля краще: емальована, алюмінієві або з нержавіючої сталі? Поради щодо вибору
Каструля на 4-5 літрів: яка каструля краще: емальована, алюмінієві або з нержавіючої сталі? Поради щодо вибору
Каструля на 4-5 літрів: яка каструля краще: емальована, алюмінієві або з нержавіючої сталі? Поради щодо вибору

Про те, як правильно вибрати каструлю, дивіться у наступному відео.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*

code