5 ідей для аперитиву: Традиція для тих, хто любить їсти, пити і жити

5 идей для аперитива: Традиция для тех, кто любит есть, пить и жить

Особливо гарні аперитиви в п’ятницю. Аперитив — це такий маленький каприз, така дозволена розкіш і трошки порок. Це розслабляючий напій, аппетитнейшая закуска і приємна компанія.

Столиця Савойського королівства і, за сумісництвом, столиця вперше об’єднаної Італії, Турин — батьківщина таких марок, як FIAT, Pininfarina, Ferrero, це ще і місце народження таких неймовірно смачних і досить хмільних напоїв, як вермути та гіркі лікери Campari, Carpano і Martini & Rossi. А ці напої не могли не породити ритуал аперитиву: після роботи перед вечерею туринці ходили (і ходять, ще як) в історичні кафе (кількість яких в Турині вище, ніж в будь-якому іншому місті Італії) і замовляють келишок того чи іншого аперитиву (напою в чистому вигляді або коктейлю) з невеликими закусками, якими можуть бути і антипасти, але краще, якщо все буде легше, вишуканіше, на льоту.

Carpano вермути та інші

Історія: Ніхто не знає, що сподвигло в 1786 році Бенедетто Карпана, господаря крамниці на площі Кастелло в Турині, додати біле вино всякі пахучі трави і приправи. В результаті вийшов вермут його імені, який потім дав «путівку в життя» та іншим вермутів, стали набагато більш відомими, наприклад, Cinzano і Martini & Rossi.

Місця: Наприклад, Caffè Torino на площі Сан Карло. Прямо перед входів в це почтеннейшее і шикарний заклад в граніт портика влито металеве зображення бика-символу Турина. І ось, є таке повір’я: якщо наступити цьому бику на тестікули, то збудеться будь-яке ваше найзаповітніше бажання. Удачі!

З чим його їдять: Пам’ятайте, що зовсім необов’язково пити вермут чистим. Пийте в коктейлі з джином: пів-частини сухого вермуту і три частини джина, 4-5 шматочків льоду. Або як Джеймс Бонд — Vodka&Martini: пів-частини сухого вермуту і три частини горілки, 4-5 шматочків льоду. Пам’ятайте, Бонд просив бармена: «Збовтати, але не змішувати!». Отже, до обом цим аперитиву обов’язково потрібні зелені маслини. Зробіть маленькі круглі піци з тіста для фокаччі, а посередині застроміть зелену оливку і відправляйте в піч на 15 хвилин при 200 градусах.

Червоне й біле вино

Історія: Як багато прекрасних вин, як багато пестять слух назв. Але зупинимося на суто п’ємонтських винах, раз вже мова про Турині. Отже, для аперитиву підійде весела іскра мовою Bonaccia, злегка полунична Freisa або серйозна Barbera, а з білих, звичайно, Erbaluce di Caluso.

Місця: Однозначно, історичне кафе Pastis на площі Емануеле Філіберто.

З чим його їдять: До хорошого провину потрібен хороший хамон (в Італії його називають прошутто) та сир. Робіть з цією істиною, що хочете, але ось вам один самий простий і геніальний рецепт, в якому є все: хлібні палички з сиром і прошутто. Берете хлібні палички, такі товстенькі, їх можна напекти самому з звичайного дріжджового тіста, в яке можна додати шматочки зелених оливок і розмарин. Окремо приготуйте сирний крем. Взагалі, потрібен сир Монтаза, але беріть, що є і растапливайте з невеликою кількістю молока. А ще краще — просто візьміть сир «Philadelfia» і не створюйте собі зайвих проблем. Обкрутите кожну хлібну паличку тоненьким скибочкою прошутто, вмочіть у сир — і готово!

Ігристі вина

Історія: Їх їсти. Та червоних і білих, одне з найбільш доступних нам — чудове Асті. Ходять про ці вина анекдоти, схожі на ті, які підносять як історії про народження шапмапнского. Щось там головний монах-технолог упустив і вино «заграло». Але «на кожен товар знайдеться свій покупець».

Місця: caffe Fiorio на початку вулиці via Po. Там вам покажуть столик, за яким сидів Ніцше, граф Кавур і багато інші італійські знаменитості. Аперитиви тут відмінні, але ви загляньте сюди як-небудь після обіду і замовте бічерін — легендарний кавовий напій з шоколадом і збитими вершками. Ви не захочете йти.

 

З чим його їдять: «Асті» — це все-таки мускатне вино, тому до нього потрібно щось солодке: фруктові шпажки. З фруктовими шпажками все зрозуміло: берете дерев’яну паличку і нанизуєте цілком ягоди і виноградники, а кубиками — персики, ананаси, яблука, банани і взагалі, що хочете. І топінг шоколадний — це якщо ви хочете просто втратити почуття міри і зв’язок з реальністю.

Кампарі і компанія

Історія: Кампарі — це гіркий лікер. Почав його робити Гаспаре Кампарі в місті Новара, що в П’ємонті, а потім через галасливий і багатий Мілан, напій перекочував на Французьку Рів’єру і з нього зробили культ. Рецепт є секретом фірми, але дехто стверджує, що в ньому 50-60 компонентів начебто помаранчі миртолистного, аїру, тирличу жовтого, каскароллы і, можливо, ревеню пальчато. Рекламують «Кампарі» такі зірки, як Ольга Куриленко, Єва Мендес, Джессіка Альба, Сальма Хайек, Бенісіо дель Торо і Пенелопа Круз.

Місця: кафе Mulassano на площі Кастелло. Там знаменитий комік Макарио і спорудив перший італійський бутерброд-трамеццино, ідею якого в 1925 привіз із Франції.

З чим його їдять: Гіркі лікери здорово стимулюють апетит, навіть якщо з них готувати такі коктейлі як «американо» або «Спрітц», саме тому цей аперитив треба добре закусити. Трамедзини — це найніжніше, ситне і смачне в приготованому для аперитивів. Паніно — добротний, але грубуватий у своїй хрусткою скоринкою домашнього хліба, а ось трамедзини з ніжного білого хліба строго без скоринки, просто створений для того, щоб елегантно, без хрускоту і плямкання заїсти їм модний аперитив. Як готувати трамедзини: потрібні три хлібних трикутничка, майонез, листочок салату і далі як душі завгодно: креветки, тунець з яйцем, прошутто і сир, помідор і моцарела, салямі і знову сир, навіть салат олів’є, загалом, головне, щоб було м’яко і соковито.

Безалкогольний аперитив

Історія: припустимо, ви за кермом або вам на вечірню пробіжку, або ви — годуюча мати. А хочеться розслабитися. Нічого страшного, спокійно замовляйте або готуйте собі «анальколико» — аперитив без алкоголю. Що це таке? Будь коктейль з соків, льоду, м’яти, лимона — він все-таки повинен бути стимулює апетит.

Місця: бар Rossini на розі вулиці Россіні і вулиці Корсо Реджина Маргерита — не зовсім історична заклад в тому сенсі, що там не бували Ніцше і Кавур. Але там бували багато веселі і розумні люди, які вчилися в Університеті Туріну, головний корпус якого знаходиться поблизу, а з вікон цього бару видно саму головну пам’ятку Турина — Вежу Антонеллі, в якій розташований найрозкішніший в Європі Музей кіно.


З чим його їдять: в принципі, з чим завгодно, але якщо ви — ніжна вегетаріанська фея, то їжте з квітами. Квіти потрібно вибрати їстівні. Мамині чорнобривці не підійдуть, а ось троянди, гарденії, гліцинія, акація і лаванда — цілком. Так що, якщо чоловік прийшов до вас на аперитив з букетом троянд, то вважай, закуска готова. Тільки потрібно приготувати легкий кляр і смажити швидко, у фритюрі.

Автор тексту: Тетяна Гордієнко

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*

code