5 рецептів від Джеймі Олівера для самих вибагливих дітей

Не секрет, що є дуже розбірливі в їжі діти: одних не змусиш є овочі, інших — фрукти, третє — молочні продукти. А деякі, взагалі, схоже, харчуються повітрям і батьки йдуть на будь-які хитрощі, щоб їх нагодувати смачним і корисним. Ми зібрали самі прості і апетитні рецепти Джеймі Олівера для самих вибагливих дітей.
Спагетті з соусом з помідорів, чорних маслин і базиліка
На 4 персони вам знадобиться:
- 320 г спагетті
- 600 г помідорів
- 12 чорних маслин
- кілька листя базиліка
- 1 зубчик часнику
- оливкова олія
- 2 столові ложки червоного винного оцту
- 20 г пармезану або іншого твердого сиру
Спагетті — завжди привід для веселого дитячого обіду: вони схожі на дроти, на трубочки, їх можна їсти зовсім неканонічним смішним способом, а вони ще й з ароматнейшей томатною підливою. У помідорах повно вітаміну С і ликопеин, який, як доведено наукою, позитивно впливає на здоров’я шлунку. Ніхто не встоїть! Так, і це основне блюдо самої здорової дієти в світі. Отже, закип’ятіть досить підсоленої води і кидайте туди спагетті. Пам’ятайте, що варити пасту потрібно на середньому вогні, а не в ледве булькающей воді. Окремо приготуйте помідори, краще, якщо ви їх попередньо обдадите окропом і знімати шкірку. Потім поріжте на невеликі шматочки. З маслин вийміть кісточки, наріжте кільцями і додати до помідорів, видавіть туди ж часник. Окремо в чашці змішайте масло і оцет. Коли спагеті зваряться, залиште чашку води, в якій вони варилися, ви додасте її в спагетті з соусом, якщо вони будуть «сухуваті». Гарненько перемішайте овочі, базилік і заправку з олії і оцту, власне, цим і можна заправити спагетті, гарненько перемішавши все і посипавши пармезаном. Але ви можете проварити соус: у глибокій сковороді з маслом протушкувати помідорно-оливково-часниково-базиліковим-пармезанную суміш (оцет вам тут не потрібен) до тих пір, поки томат не стане більш помаранчевим і не піде зайва помідорна волога — це вже більш класичний рецепт соусу «суго россо».
Корисний курячий салат
На 4 персони вам знадобиться:
- 1 лимон
- 15 г пармезану або іншого твердого сиру
- 2 невеликих філе анчоуса або інший солененькой рибки
- 4 столових ложки грецького йогурту без цукру
- пів-чайної ложечки французької гірчиці
- зовсім трохи соєвого соусу або соусу Worcestershire (його варто купити, тому що це кращий соус до м’яса, повірте нам)
- оливкова олія
- 1 маленька червона цибулинка
- 300 г цвітної капусти
- 1 гілочка свіжого розмарину
- 250 г курячої грудки
- 1 щедрий кусень хліба з висівками
- пучок листового салату
Знайте, що в тонко нарізаної сирої цвітній капусті в два рази більше вітаміну В6 і в три рази більше калію, який відповідає за роботу нервової системи. Але якщо в сирому вигляді — ніяк, то на пару, відварена цвітна капуста все одно дуже корисна. В широкий посуд натріть жовту (без білого!) частину цедри вимитого лимона і пармезан. Тонко наріжте філе солоної рибки, додайте йогурт, гірчицю і соєвий соус або Worcestershire. Вичавіть сік половини лимона і додайте 2 столові ложки оливкової олії — це ваша заправка. Чесно кажучи, анчоуси чи інше солоне філе тут дають просто пікантний смаковий акцент і підсилюють смак (в Італії крем з анчоусів часто використовують як підсилювач смаку). Якщо їх немає — це нічого не змінює, просто додайте солі. Тонко наріжте півкільцями цибулька (можете вимочити їх у теплій воді з додаванням винного оцту, якщо вам попалася «пекуча» луковичка і додати до заправки. Тонко поріжте цвітну капусту (сиру або варену). Порвіть руками листовий салат і разом з капустою викладіть на дно тарілки, прямо на заправку, в якій вже лежить цибулю. Розігрійте на середньому вогні в сковороді оливкове масло і підсмажте нарізану скибочками курячу грудку з розмарином. Наріжте хліб кубиками і додайте до вже підрум’яненою курочку, щоб хліб підсушився до хрускоту і просочився маслом і м’ясним соком. Коли м’ясо буде готове, перемішайте все в салатниці і їжте на здоров’я.
Омлет із зеленню
На 2 персони вам знадобиться:
- 2 великих яйця
- кілька пучків різної зелені: петрушка, естрагон, базилік, кріп або які вам більше подобаються
- 1 великий шматок вершкового масла
- сіль
Цей рецепт легше легкого, головний його сенс у тому, щоб додати в звичайний ніжний омлетик, який діти люблять, запашну і корисну зелень. Багато додають у збиті яйця молоко, або навіть молоко і борошно, але Джеймі пропонує ось таку «збиту яєчню». Дрібно порізану зелень висипайте прямо у збиті (але не міксером!) яйця і виливайте в розтоплене масло і готуйте під кришкою, щоб омлет «піднявся». Потім, рухом фокусника потрібно перевернути омлет і -вуаля! — їсти подано.
Ягідно-йогуртовий смузі
На 4 персони вам знадобиться:
- 200 г ягід
- 300 мл звичайного або мигдального молока
- 6 столових ложок білого йогурту без цукру
- 1 великий банан
- жменю вівсяних пластівців
- 1 столова ложка корисних насіння (наприклад, соняшнику)
Якщо свіжих ягід немає (ну раптом), можна сміливо брати заморожені. Джеймі Олівер каже, що замість мигдального молока можна спокійнісінько брати звичайне або навіть сік — якщо з молочними продуктами у вашої дитини проблема. Ви можете додавати в ці смузі будь-які додаткові смаколики-корисності: ваніль або імбир. Очистіть ягоди від хвостиків, закиньте все в блендер, потім розливайте по чашках і пригощайте малюків. Порада від Джеймі: для маленьких можете доповнювати цими смузі всякі кашки і пудинги.
Домашнє фруктове ескімо
На 4 персони вам знадобиться:
- 250 г полуниці або інших ягід
- 100 мл білого йогурту без цукру або сік: яблучний або апельсиновий
- 1 чайна ложка меду
Збийте в блендері ягоди, йогурт (або сік), мед. Спробуйте — якщо потрібно, додайте більше меду. Розлийте суміш у формочки для морозива і поставте в холодильник на 4 години.
Джерело: jamieoliver.com