Низькокалорійні сири vs. Жирні сорти

Низкокалорийные сыры vs. Жирные сорта
Денис Пріймягі
Автор

Денис Пріймягі

Сирний сомельє мережі магазинів голландських сирів «Сирне королівство»

Іноді дівчата, почувши, що Гауда – добротний голландський сир – містить 45-50% жиру в сухій речовині, втрачають дар мови. А потім просять запропонувати їм щось більш дієтичне. У відповідь їм хочеться сказати: дорогі, як же ви їсте оливкова олія – адже там жирність – всі 100%!

Безумовно, сьогодні на прилавку «Сирного королівства» є сири 15-20% жирності. Деякі виробники пропонують сири, які виробляються з низьким вмістом жиру, іноді навіть в знежиреному вигляді. Але багато з них з-за знежирення втрачають не тільки смак, але і корисні якості.

Правда криється в тому, що саме жирні сири вважаються еліксиром здоров’я та довголіття. Саме вони, як вважалося в Стародавньому Римі, покращують травлення і обмін речовин, а головне – є будівельним матеріалом для всієї кісткової системи. Але найважливіше: сир – білковий продукт. Природа цього білка така, що він засвоюється людиною практично повністю – при дозріванні продукту він стає розчинним. І всі корисні властивості залишаються в нашому організмі. Це відрізняє тверді сири від інших продуктів, таких як м’ясо, риба, яйця.

Сирний секрет

Навіть американські дієтологи, повернені на холестерин і дієтах, радять не боятися молочних жирів, які, на відміну від жирів тваринного походження, дуже корисні і прекрасно засвоюються організмом.

У чому секрет? У складі твердих сирів є лецитин, впливає на правильний обмін жирів в організмі. Цей ліпоїд входить до складу клітинних мембран і відповідає за їх проникність, нормализовывая рівень холестерину в крові і тим самим сприяє переробці жиру! Виходить, що оскільки сир містить і холестерин і лецитин – можливу шкоду від вживання перекривається одержуваної користю. Крім того, лецитин активізує роботу ферментів по розщепленню жирів, сприяє кращому засвоєнню вітамінів А, D, E і К Фосфоліпіди активізують мікроциркуляцію крові в організмі. Тому лецитин, практично не маючи побічних дій, незамінний для профілактики хвороб серця і атеросклерозу, зміцнює нервову систему, живить головний мозок.

Що стосується самого холестерину – «ворога №1» – наш організм насправді потребує в ньому! Холестерин є будівельним матеріалом для клітинних мембран і відповідає за їх еластичність, з його допомогою синтезується необхідний організму вітамін D. Він йде на вироблення організмом естрогену і тестостерону, та інших стероїдних гормонів. Є одним з тих речовин, які входять до складу головного мозку і нервової системи. Негативний піар холестерин заслужив через нібито зв’язку підвищеного холестерину з атеросклерозом, що не є правдою – можете погуглити – на цю тему є багато статей. Зате ті, у кого холестерин знижений, можуть реально одержати крововилив! Набагато більшим злом є надмірне вуглеводне харчування, вживання транс-жирів і мала рухливість – від усього цього розвивається ожиріння (90% підшкірного жиру мають «вуглеводне» походження), що викликає відкладенню атеросклеротичних бляшок у судинах.

Сирний рада

Натуральний сир повинен бути в щоденному раціоні кожної людини. Сир дає необхідний комплекс вітамінів і мікроелементів, допомагає відновлювати сили і є джерелом гарного настрою!

І наостанок – деякі рекомендації для тих, хто все-таки шукає сири «легше»:

  • Слідкуйте за кількістю споживаної солі. М’які сирні сири можете їсти майже без обмежень. Тверді – не більше 150-200 грамів в день. Хоча їх складно з’їсти більше – ситні, все-таки!
  • А головне – не їжте нічого важкого після 19:00! Навіть сири! Не кажучи вже про м’ясо або булки.

Для тих же, кого раніше лякають високі відсотки жирності в продуктах, нагадаю про чудові ексклюзивні голландські сири – Гувенаар Легкий (гауда низької жирності), Мілнер Вермеер (стара гауда низької жирності), Козій Light і інші смачні та корисні радості.

Їжте сири, особливо на сніданок і обід – так рекомендують дієтологи. Головне при цьому-правильно його споживати: не піцах і чизбургери, а в поєднанні з салатами або легкими закусками, або просто на десерт. Тоді сир буде вам приносити і користь, і задоволення. А це – найкраща дієта в світі!

Читайте також: 12 сортів козячого сиру, які варто спробувати

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*

code