Олександр Коляда: «Боязнь ГМО вкорінена і закріплена соціумом»

Александр Коляда: «Боязнь ГМО укоренена и закреплена социумом»

Олександр Коляда, науковий співробітник лабораторії епігенетики Інституту геронтології НАМН, розповів про кілька причин, цілком ірраціональні, цього страху, в рамках лекції, організованої освітнім проектом «Преображариум».

Заперечую, тому що не розумію

Багато популяризатори науки пропонують порівняти шкоду ГМО з шкодою, що наносяться ДГМО, або дігідрогена монооксидом. З-за цієї речовини відбувається 360 тисяч смертей щорічно, воно використовується у виробництві пестицидів, виявляється в більшості продуктів і застосовується при охолодженні ядерних реакторів. Суть цієї лякаючою історії в тому, що ДГМО – це вода, і, правда, з-за неї гинуть люди, які, наприклад, захлинаються у ванній, вона дійсно входить в продукти і використовується при охолодженні реакторів. Але чи є перераховані факти приводом, щоб боятися води?

Ця ілюстрація важливого принципу – ми боїмося того, чого не розуміємо. Є опитування про те, чи є гени в натуральних продуктах ГМО. 36% опитаних вважає, що ГМО містять гени, а натуральні продукти – ні. У США опитування показують, що 80% людей вважають – потрібно вводити маркування про те, що продукти містять ДНК. Це означає, що люди не розуміють технології і процеси, що відбуваються в науці. Також є експерименти – пропозиції про те, щоб на яблуках ввести маркування про ДНК і приписувати повідомлення про те, що високий ризик передачі їх генів матері і дитині. І люди цьому вірять.

Про когнітивних спотвореннях

Ще один фактор страху ГМО – когнітивне спотворення в мисленні людини. Ми думаємо, що натуральні продукти корисніші, ніж штучні. Це протиставлення настільки закорінена і закріплено нашим соціумом, що навіть для мене, вченого, який розуміє всі нюанси, поняття природного імпонує більше, ніж штучного.

Є кілька прикладів, які допомагають розірвати цей шаблон у мисленні. Коли ми читаємо склад продукту, то бачимо дуже шкідливі «єшки», які насправді містяться і в природних продуктах. У звичайному яблуці містяться, наприклад, Е163, антоціан – це те, що робить яблуко червоним, Е160а, каротин – те, що робить яблуко жовтуватим. Ще в ньому містяться винна, лимонна та янтарна кислоти, а це Е334, Е330 і Е363.

Є порода корів під назвою бельгійська блакитна, вона була виведена з допомогою традиційної селекції 200 років тому, коли про генної інженерії ще ніхто не чув. У цієї корови не працює один-єдиний ген, миостатин, білок, який регулює і блокує ріст м’язів. Якщо його вимкнути, м’язи ростуть, поки це дозволяє шкіра. Корови не хитаються, як ви розумієте, у них м’язи просто ростуть.

Люди теж іноді народжуються з цією мутацією, але швидко вмирають, бо така ж гіпертрофія у них відбувається і з м’язами внутрішніх органів. Але в сучасній фармакології розвивається розробка блокаторів миостатина, які потрібно колоти локально, щоб м’язи росли. Є тверде переконання, що це вже використовується в великому спорті.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*

code