Продукти, які рятують від алергії на сонце
Фотодерматит має народну назву «алергія на сонце». Але прямого алергену в сонячних променях немає. Токсична або алергічне дію сонця проявляється при взаємодії сонячних (ультрафіолетових) променів з яким-небудь речовиною, що знаходиться на шкірі (екзогенні фотодерматиты) або в шкірі (ендогенні фотодерматиты).
Симптоми алергії на сонце – пухирі, почервоніння, свербіж і лущення шкіри. Найчастіше висипання виникають на обличчі, рідше на тілі, зовсім рідко — на руках і ногах.
Екзогенними факторами можуть стати будь-які речовини, які осідають або нанесені на шкіру:
- косметичні засоби,
- ліки – мазі, креми,
- рослинні речовини – фурокумарини – в пилку або соку рослин. При зіткненні з шкірою під дією ультрафіолету володіють подразнюючою і палючим дією.
Ендогенні фотодерматиты проявляються при:
- деяких захворюваннях органів і систем,
- прийомі всередину лікарських засобів,
- генетичні особливості шкіри – дуже світла і чутлива,
- тимчасових гормональних порушеннях при вагітності.
Існують продукти харчування, що зменшують вплив ендогенних факторів за рахунок позитивної дії на весь організм в цілому.
- Свіжовичавлені фруктові та овочеві соки червоного і оранжевого кольорів. Наприклад, томатний, гранатовий, виноградний, абрикосовий, персиковий, журавлинний, червоний. Містяться в цих фруктах і овочах вітаміни С і Е, антиоксиданти і біофлавоноїди зменшують фоточутливість шляхом зміцнення імунної системи. Виключити слід морквяний і цитрусові перед безпосереднім виходом на сонце; вони, навпаки, провокують сонячну алергію. Вживання цих соків в міжсезоння допустимо.
- При сонячної алергії рекомендований дієтичний стіл №5, показаний при захворюваннях печінки. Слід виключити з раціону жирну, смажену, копчену їжу, солодку газовану воду та пакетовані соки. Показано варені і запечені в духовці страви, сирі овочі і фрукти, оливкова олія, нежирний сир.
- Вітамін сприяє зміцненню і регенерації шкіри, вона стає менш чутливою. Вітаміни цієї групи багаті молоко, м’ясо птиці, яйця, риба і сири. Багато рибофлавіну (віт. В2) в шпинаті, броколі, білокачанній капусті, кисломолочних продуктах.
- Необхідно збільшити об’єм споживаної рідини (чистої води або мінералки). З її допомогою алергени і продукти розпаду опасистих клітин – гістаміну – швидше покинуть організм.
Від продуктів, що провокують кропив’янку (яйця, риба, червона ікра, горіхи, шоколад), слід відмовитися.