Вітамін D – найважливіша складова здоров’я шкірного покриву і основа для тонкої талії
Нідерландськими вченими були проведені дослідження. Вони довели, що вітамін D відіграє істотну роль у накопиченні жирового прошарку і повноцінному функціонуванні шкірного покриву. Недолік даного становить в організмі впливає на скупчення жиру в першу чергу в області живота і талії, провокує тьмяність і в’ялість шкіри, а також зменшує її захисні функції.
Вітамін Д
Вітамін D вкрай важливий для правильної роботи всіх систем організму, в тому числі і шкірного покриву:
- Це єдиний вітамін, який працює як гормон, що регулює весь обмін речовин в організмі.
- Активно впливає на формування імунітету, нервово-м’язову провідність, нормальний ріст клітин і профілактику запалень.
- Стимулює утворення особливого транспортного білка в слизовій оболонці кишечника, який переносить кальцій і фосфор до кісткової і м’язової тканин.
- Необхідний для профілактики рахіту, остеопорозу, різних захворювань шкіри, зокрема псоріазу, а також для швидкого зрощення кісток при переломах і загоєнні ран.
- Достатня кількість вітаміну в організмі продовжує молодість шкірних покривів.
- Підтримує чудове самопочуття, покращує настрій і мінімізує прояв стресів.
Вітамін потрібен людині у набагато більших дозах, ніж рекомендує ВООЗ. Його брак відчувають навіть жителі тих країн, які вважаються дуже сонячними.
Як отримати вітамін D на сонце:
- Сонячні промені (UVB-промені) викликають засмагу, і тим самим запускають вироблення вітаміну D в організмі.
- В літній період, дотримуючись правил безпечної засмаги, потрібно перебувати під сонцем, щоб отримати цей елемент. Це правило стосується і початку осені.
- UVB-промені зовсім не проникають через скло, тому засмагати через вікно з метою отримати свою дозу цінного вітаміну D – марно.
Якщо за сонячний період вітаміну набереться достатньо, то цей запас зможе компенсувати нестачу в зимовий час. Але на практиці так буває не завжди: за сонячний сезон його, як правило, набирається так мало, що взимку все одно виникне нестача. Тому слід шукати більше джерел.
Слід отримувати вітамін D додатково з харчових добавок і їжі:
- Є дві основні форми вітаміну – D2 і D3. Приймати краще другу, оскільки вона ефективніша першою на 70%. Про це говорять результати медичних досліджень.
- Кращий джерело вітаміну D – м’ясо жирних морських риб: лосось, тунець, синекорого палтуса, атлантичної камбали, макрелі і сардин. Набагато ефективніше рибу запікати, ніж смажити. Після смаження кількість вітаміну в ній скорочується в кілька разів. Згідно з дослідженнями, дика риба корисніше, ніж вирощена на фермі.
- Яловича печінка, яловичина, яєчний жовток, вершкове масло, червона ікра, коров’яче молоко, устриці, деякі лісові гриби також є цінними джерелами вітаміну D.
- Самим надійним ресурсом речовини є харчові добавки з достатніми дозуваннями.
Передозування вітаміну D, як і будь-якого іншого препарату, небезпечна і може викликати небажані реакції організму. Але варто сильно постаратися, щоб її отримати. Переборщити буде складно – для цього потрібно приймати чистий препарат D3 в надвисоких дозах протягом 4-5 місяців.
Для здорових людей у віці 18-50 років рекомендована добова норма споживання вітаміну D становить 600 МО (міжнародних одиниць). Людям старше 50 років рекомендується отримувати 800-1000 МО вітаміну D на добу.