В яких продуктах багато цинку?

 

Цинк — це мікроелемент, який можна знайти в клітинах всього організму. Він бере участь у виробленні ферментів, діє як антиоксидант і нейтралізує вплив вільних радикалів, стимулює вироблення крові в організмі, сприяє синтезу колагену, який потрібен для загоєння ран. Його дефіцит призводить до ламкості нігтів, випадання волосся, появі прищів, погіршення зору, зниження імунітету та розвитку депресії.

В яких продуктах багато цинку?

Дефіцит цинку в організмі найчастіше виникає при дотриманні вегетаріанської дієти, інтенсивних заняттях спортом, зловживанні алкоголем, під час вагітності, підліткового активного росту і статевого дозрівання, у діабетиків.

Добова доза цинку для дорослої людини – 15 мг. Особливо важливий цей мікроелемент для жінок у період вагітності, і для чоловіків протягом усього життя – для вироблення тестостерону і сперматозоїдів.

В яких продуктах багато цинку?

Міститься цинк у харчових продуктах як тваринного, так і рослинного походження. Приготування страв має бути щадним – гасіння або варіння на пару.

В яких продуктах багато цинку?

Продукти з високим вмістом цинку. У кожному кілограмі його за 130-300 мг, тобто добову дозу можна отримати з порції в 100г:

Продукт Вміст цинку мг/100г Спосіб вживання
Пшеничні висівки 16 Додати в натуральний йогурт або кефір
Пророслі зерна пшениці 17 Обсмажити в оливковій олії 1 хвилину, додати в салат
Відварна риба (вугор) 12 Приготувати корисний білковий вечеря з риби і свіжих овочів
М’ясо ягняти 11,3 Відбивні, жарке або стейки
Устриці 60 Вживають смаженими зі спеціями або сирими з гірчицею

 

Менший вміст – від 30 до 85 мг/кг, порція повинна становити 150-200 г:

Продукт Вміст цинку мг/100г Спосіб вживання
Макове насіння 8 Використовувати традиційно – у випічці
Кедровий горіх 6,5 Зробити десерт – змішати горішки з медом, мюслі, сиром або шоколадом
Насіння соняшника та гарбуза, волоські горіхи 6-8 Полити салат або використовувати як самостійний перекус
Вівсяні пластівці 6,2 Традиційна поживна каша на сніданок
Насіння кунжуту і льону 7,5 Використовувати кунжутне і льняне масло або цільні насіння в салатах
Какао-порошок 5,9 Зварити напій, додати в білковий коктейль.
Сир твердих сортів 5,8 Посипати натертим сиром спагетті, яєчню або салат.
Яловичина 9,5 Шматочки відвареної яловичини додати в будь-який овочевий салат
Курячі серця 7,3 Приготувати гуляш або плов

Низький вміст цинку – від 20 до 50 мг /кг:

Продукт Вміст цинку мг/100г Спосіб вживання
Квасоля, горох 1,2 Зварити овочевий суп. Зробити лобіо з квасолі або хумус з гороху
Йогурт 1,4 Замінити йогуртом зі свіжими ягодами один з перекусів або пізня вечеря
Часник 1,6 Використовувати як спецію в сирому рубленому, давленном вигляді з поєднуються продуктами
Арахіс, кешью, м’якоть кокоса, мигдаль 2-3 З’їсти як перекус, десерт
Краб 3,1 Обсмажити з овочами, зварити суп або крабове м’ясо додати в салат
Попкорн, кольрабі 3,4 Провести з попкорном приємний кіновечір, зробити салат з кольрабі для розвантажувального дня
Жовтки 3,44 Приготувати бутербродную пасту з варених жовтків, сметани, зелені і часнику
М’ясо кролика і курчати 4,2 Зварити, згасити або запекти

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*

code