Відмова у визнанні вини може обернутися попередніми арештом

Відмова обвинуваченого визнати свою провину тепер дає підставу прокурорам і суддям помістити його під попередній арешт.

Ці поправки в законодавство, що розширюють базу для превентивного арешту, не отримали широкого розголосу, так як парламентська більшість прийняла їх на останньому засіданні весняно-літньої сесії, що вся опозиція залишила в знак протесту. NM з’ясовував, чим загрожують ці поправки, і чому деякі експерти вважають їх «технічною помилкою».

Поправки в Кримінально-процесуальний кодекс, дозволяють поміщати людини під попередній арешт на підставі його відмови визнати провину, вступили в силу 17 серпня. Тепер стаття 185 КПК передбачає, що арешт як превентивний захід можна застосовувати і у випадку злочинів, що вчинені без застосування фізичного або психічного примусу, не спричинили шкоди життю та здоров’ю людини, не вчинених організованою злочинною групою чи злочинною організацією, якщо обвинувачений ∕підсудний не визнав провину в скоєнні злочину».

Як розповів NM голова парламентської комісії з питань економіки, бюджету та фінансів Штефан Крянгэ, який одним з авторів поправок, цей законопроект «прийшов з уряду». За його словами, мета поправок виключити застосування попереднього арешту щодо осіб, які визнали провину. А щодо тих, хто не визнав провину, зазначив Крянгэ, питання має вирішуватися на розсуд судді.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*

code