Віце-прем’єр Молдови і спецпредставник ОБСЄ обговорили придністровське врегулювання

Віце-прем’єр-міністр Молдови Христина Лісник зустрілася зі спеціальним представником чинного голови ОБСЄ з придністровського врегулювання Франко Фраттіні.

У зустрічі взяли участь новий глава Місії ОБСЄ в Молдові Клаус Нойкирх, радник спецпредставника діючого голови ОБСЄ Альфредо Конте і посол Італії в Молдові Валерія Бьяджотти.

За повідомленням Бюро реінтеграції, на початку засідання Христина Лісник подякувала високопоставленого чиновника за візит, а також за підтримку, що надається в процесі переговорів, що стосуються проблематики врегулювання придністровського конфлікту.

У свою чергу, Франко Фраттіні зазначив значні успіхи, досягнуті в процесі врегулювання придністровського конфлікту, особливо в останні місяці. Він заявив, що наступне засідання у форматі «5 + 2» може бути організовано лише на підставі наявності значних результатів у переговорному процесі.

У контексті дискусій було обговорено останні події в процесі переговорів щодо врегулювання придністровського конфлікту, а саме рівень виконання питань порядку денного так званого пакету «Берлін плюс». У цьому контексті Христина Лісник зазначила наступне.

Щодо теми апостилювання документів про освіту в Придністровському регіоні було відзначено, що узгоджений механізм повністю функціональний, вже апостилировано 116 дипломів Тираспольського університету ім. Тараса Шевченка.

Що стосується вирішення труднощів, з якими стикаються молдавські школи з викладанням на основі латинської графіки, було відзначено, що, незважаючи на видимі успіхи у виконанні підписаного в цьому відношенні протокольного рішення, наприклад, про зниження орендної плати, як і раніше, необхідно вирішити питання, пов’язані з вільним пересуванням учнів і вчителів.

Щодо проблеми з наданням доступу фермерам з Дубэсарского району до сільськогосподарських земель, розташованих за трасою Тирасполь-Кам’янка, повідомлялося, що у відповідності з положеннями Протокольного рішення «Про деякі заходи з врегулювання проблем, пов’язаних з виконанням Механізму 2006 року про використання сільськогосподарських земель, розташованих у Дубэсарском районі за трасою Тирасполь-Кам’янка» від 25 листопада 2017 року та у відповідності з положеннями пункту 6 Протоколу засідання формату переговорів «5+2», що пройшов у Римі 29-30 травня 2018 року, починаючи з 1 серпня 2018 року Механізм 2006 року поновлено.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*

code