Передвиборна агітація в інтернеті буде регулюватися законом

На засіданні Юридичної комісії з призначень та імунітету обговорювалися положення виборчого законодавства, в тому числі необхідність регулювання передвиборної агітації в інтернеті і домірність санкцій, які були застосовані щодо дострокових місцевих виборів у Кишиневі.

На зустрічі були присутні депутати, представники громадянського суспільства, юристи, а також голова Центральної виборчої комісії та державний секретар Міністерства юстиції.

Згідно з представленими даними, до теперішнього часу в Молдові було 36 випадків визнання недійсності виборів, особливо місцевих.

Також обговорювалися інструменти регулювання передвиборної агітації в соціальних мережах без обмеження права на свободу слова. Член ЦВК Юрій Чокан звернув увагу на те, що у всьому світі ведуться переговори про необхідність регулювання передвиборної агітації в соціальних мережах. За його словами, безсумнівно, що соціальні мережі впливають на позицію виборця, і для сайтів необхідні правила. Ще одна пропозиція полягала в обмеженні витрат на візуальну рекламу.

У свою чергу, Серджіу Сирбу, член Юридичної комісії з призначень та імунітетам, сказав, що слід враховувати, що інтернет, за даними опитувань, посів друге місце за популярністю.

«Ми не говоримо про заборонах, а про чіткі правила, які гарантують цілісність виборчого процесу та посилення виборчих прав громадян нашої країни», — сказав депутат.

Василе Болю, член Юридичної комісії з призначень та імунітетам, запропонував створити в парламенті підкомітет, який після кожного опитування разом з виборчим органом розгляне порушення і виниклі труднощі і запропонує, при необхідності, внесення змін у законодавство.

Павло Постикэ, директор програми Promo-LEX заявив, що слід скасувати заборону на агітацію в день виборів, за винятком передвиборних і суміжного простору.

З іншого боку, Ігор Боцан, представник Коаліції за вільні і чесні вибори, сказав, що було б непогано зберегти день тиші, тому що суспільство на перехідному етапі.

Згідно з рішенням парламенту від 12 липня Юридична комісія з призначень та імунітету була уповноважена проаналізувати і оцінити виборче законодавство у відповідність з міжнародними виборчими стандартами з посиланням на юридичну мотивацію, яка підкріплювала визнання недійсними місцевих виборів (у тому числі використання соціальних мереж) та виправданість застосовуваних санкцій. Очікується, що комісія представить парламенту протягом 60 днів висновки і пропозиції, включаючи вдосконалення відповідних нормативних рамок для забезпечення цілісності виборчого процесу та консолідації виборчих прав громадян Республіки Молдова.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*

code