Укус кліща. Що треба знати і пам’ятати?

В цьому році особливо багато кліщів. Від їхніх укусів постраждало вже досить багато людей і кінця цьому поки не видно. Найнеприємніше у цій ситуації те, що кліщ небезпечний не лише в лісі або сільській місцевості. Від нього можна постраждати і в місті, наприклад, коли ви гуляєте в парку або відпочиваєте десь за містом.

Багатьом з нас при одному тільки вигляді цього «чудовиська» стає не по собі, і ми намагаємося швидше позбудеться від нього. Хоча, багато хто з нас, поняття не мають, що і як робити в таких випадках. Особливо лякає, коли ми бачимо, що кліщ сидить на дитині. Укус цього членистоногого небезпечний тим, що він може бути причиною страшного захворювання енцефаліту.

Так от, існують типові помилки, які допускають люди при видаленні кліща. Треба пам’ятати, що ні в якому разі НЕ треба робити, якщо ви раптом побачили кліща на собі або своїй дитині. Забудьте, що говорять в народі з приводу того, «як треба правильно зняти кліща».

Ось, наприклад, існує думка, що при виявленні кліща на тілі, треба швидко змастити спиртом, слиною, маслом або чимось подібним, щоб припинити доступ повітря, і тоді він сам відвалиться. Це твердження помилкове.

Отже, якщо вкусив кліщ:

• НЕ слід чекати, коли він сам відвалитися — треба терміново його видаляти. Якщо у вас немає аптечного пристосування, то можна видалити, застосувавши звичайну нитку. Видаляти кліща треба обов’язково з головою. Якщо ж голову все-таки витягти не вийшло, то вийміть її за допомогою звичайної голки (не забудьте голку продезінфікувати), як би ви видалили скалку з пальця.

• Наступне: не треба тиснути кліща і НЕ слід його викидати. Приберіть його в яку-небудь ємність і відвезіть в лабораторію. Робити це слід протягом 3 днів, але краще відразу ж. Причина все та ж: треба обов’язково дізнатися, чи є даний кліщ рознощиком енцефаліту або бореліозу.

• В теж час, НЕ варто відразу ж панічно бігти до лікаря-інфекціоніста, так як без результатів дослідження він вам все одно нічим не допоможе. А результати дослідження будуть готові лише через 2-3 дні. Якщо (не дай Бог) в комасі знайдуть інфекцію, то тільки тоді лікар призначить відповідне лікування.

• Якщо все обійшлося і негативні результати, але через якийсь час (навіть через місяць) у вас з’явиться температура або ви помітите почервоніння навколо укусу, то НЕ ігноруйте це! Обов’язково йдіть до лікаря і неодмінно зверніть його увагу на те, що вас кусав кліщ, щоб він зміг призначити повторне обстеження і відповідне лікування.

Звичайно ж, запам’ятовуючи все, варто пам’ятати хорошу російську приказку: «Береженого Бог береже». Будьте завжди дуже уважні самі. Прийшовши з вулиці, особливо якщо ви гуляли з дитиною, огляньте все його і його одяг. Майте на увазі, що кліщ може заповзти куди завгодно. Не соромтеся оглянути все і вся… Скиньте всі підстилки в колясці і перевірте саму коляску: кліщі можуть сидіти на них, а потім просто переповзти на дитину або потрапити таким способом в квартиру.

Бережіть себе і своїх близьких!

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*

code