Рис з овочами на зиму зі стерилізацією
Традиційно для стерилізації домашніх закруток господині використовували велику каструлю або оцинкований бак, куди ставили банки із заготовками, заливали водою та кип’ятили. Сьогодні з цим завданням відмінно справляється автоклав – герметичний прилад, призначений для швидкої та ефективної стерилізації.
Побутові автоклави використовують в домашніх умовах для консервації. Це сучасний спосіб, який економить час та гарантує надійний результат завдяки впливу високих температур. В автоклаві можна приготувати різні смачні страви, в тому числі салат з рису на зиму із сезонними овочами.
Салат з рисом на зиму зі стерилізацією
З домашнім автоклавом процес стерилізації консервації проходить швидко та ефективно. В спеціально підготовленому резервуарі стерилізують консерви з м’яса і риби, а також корисні каші з овочами.
Овочеві салати з рисом завжди доречні до столу, тому варто заздалегідь зробити консерви на зиму в автоклаві, витративши зовсім небагато часу. Кашу консервують разом з цибулею, морквою, болгарським перцем і томатами зі спеціями. В результаті обробки отримаємо смачну та поживну страву з великим терміном зберігання.
Джерело – autoclav.com.ua
Для приготування салату з рисом в автоклаві не потрібно довго тушкувати овочі та стерилізувати банки. Процес проходить таким чином:
-
Почистити, помити та нарізати овочі.
-
В розігрітий казан з олією по черзі викласти цибулю, моркву, перець, томати, додати сіль та цукор, перемішати.
-
Промити та зварити до напівготовності рис в каструлі або рисоварці.
-
Додати крупу до овочів, перемішати, готувати 10 хвилин під закритою кришкою.
-
Отриману суміш розкласти по банках, закрити та встановити в автоклав.
-
Фінальний етап – стерилізація в автоклаві консервованих продуктів.
Перед автоклавуванням прилад треба увімкнути та розігріти до температури 110-120°С, тиск довести до позначки 0,32-0,39 мПа. Ці показники потрібно підтримувати протягом всього процесу консервації.
Скільки варити рис в рисоварці?
Щоб крупа не склеювалася, вийшла розсипчаста та смачна, замість звичайної каструлі краще взяти рисоварку. Термічна обробка не потребує контролю, достатньо додати в ємність інгредієнти та вибрати відповідну програму. Щоб отримати необхідну кількість готового продукту, використовуйте мірну чашу.
Перед приготуванням крупу обов’язково промивають кілька разів, поки вода не стане прозорою. Потім рис засипають в рисоварку і додають воду у співвідношенні 1:2. Достатньо вибрати відповідну програму на панелі, щоб запустити процес. Час виставляється автоматично, в середньому варка займає 25-30 хвилин.
Рецепт рису з овочами
Для приготування смачного рису з сезонними овочами нам знадобиться:
-
цибуля – 1 кг;
-
морква – 1 кг;
-
болгарський перець – 1 кг;
-
томати – 1 кг;
-
рис – 1 стакан;
-
сіль – 1,5 ст. л.;
-
цукор – 1 ст. л.;
-
олія – 300 мл.
Переходимо до приготування:
-
Відбираємо зрілі соковиті овочі. Цибулю чистимо, миємо та нарізаємо кубиками. Моркву можна натерти на великій тертці або нарізати тонкою соломкою.
-
Болгарський перець ріжемо навпіл, видаляємо плодоніжку та насіння, нарізаємо соломкою або півкільцями. Томати ріжемо навпіл або на четвертинки в залежності від їх розмірів.
-
Розігріваємо казан або каструлю з товстим дном, додаємо олію та викладаємо цибулю. По черзі додаємо моркву, перець, томати, цукор та сіль. Тушкуємо 10 хвилин.
-
Додаємо до овочів сиру промиту крупу, готуємо під кришкою до напівготовності.
-
Готову страву перекладаємо в банки, після чого їх треба помістити до автоклава та консервувати 10-15 хвилин при температурі 100°С (час обробки залежить від розміру банок).
Після остигання приладу можна дістати банки з готовою стравою.
Рис з овочами в пароварці
Страви в пароварці готуються швидко та просто, а також зберігають максимум корисних речовин. Якщо ви дотримуєтесь здорового харчування, обробка продуктів парою – це саме те, що вам потрібно. Для кухні можна підібрати бюджетну пароварку з металу, яка призначена для електричної плити, або більш зручну – електричну з розширеним функціоналом.
Рис в пароварці виходить розсипчастим, нежирним та зовсім не шкодить фігурі. Для приготування страви знадобляться такі інгредієнти:
-
рис – 120 г;
-
зелений горошок – 60 г;
-
морква – 70 г;
-
томати чері – 80 г;
-
вершкове масло – 20 г;
-
сіль – за смаком.
Далі етапи приготування:
-
Рис добре промити, засипати в чашу та залити водою у співвідношенні 1:2. Додати сіль за смаком.
-
Почистити моркву, нарізати соломкою або натерти на великій тертці. Томати розрізати на дві половинки.
-
Додати до рису в пароварку нарізані томати та моркву, всипати горошок. Трохи підсолити та додати вершкове масло.
-
Закрити пароварку та вибрати відповідну програму, виставити час приготування – 25-30 хвилин.
-
Через 25 хвилин можна відкрити кришку та перевірити готовність страви.
В рецепті можна використовувати як свіжі, так і заморожені овочі. Таку страву можна приготувати та одразу подати до столу або ж зробити закрутки на зиму. Використовуючи побутовий автоклав, можна швидко простерилізувати вже закритіі банки.
Як приготувати рис з овочами?
Ще один рецепт смачного рису з овочами в сковороді, який готується легко та швидко. Для нього знадобиться:
-
рис довгозернистий – 160 г;
-
морква – 1 шт;
-
цибуля – 1 шт;
-
зелений горошок – 60 г;
-
кукурудза – 60 г;
-
болгарський перець – 1 шт;
-
олія – 3 ст. ложки;
-
сіль, перець, суміш трав – за смаком.
До розігрітої сковороди з олією насипаємо нарізану кубиками цибулю. Смажимо близько 2 хвилин та додаємо моркву – її можна порізати кубиками або соломкою. Викладаємо шматочки болгарського перцю, засипаємо горошок та кукурудзу. Смажимо помішуючи 3 хвилини, додаємо крупу та наливаємо воду, щоб вона повністю закрила продукти. Після закипання готувати ще 15 хвилин на слабкому вогні.
Якщо потрібно законсервувати рис з овочами на зиму, розкладіть страву в банки та простерилізуйте в автоклаві – достатньо 10 хвилин при температурі 100°С.