Рис з овочами на зиму зі стерилізацією

Традиційно для стерилізації домашніх закруток господині використовували велику каструлю або оцинкований бак, куди ставили банки із заготовками, заливали водою та кип’ятили. Сьогодні з цим завданням відмінно справляється автоклав – герметичний прилад, призначений для швидкої та ефективної стерилізації.

Побутові автоклави використовують в домашніх умовах для консервації. Це сучасний спосіб, який економить час та гарантує надійний результат завдяки впливу високих температур. В автоклаві можна приготувати різні смачні страви, в тому числі салат з рису на зиму із сезонними овочами.

Салат з рисом на зиму зі стерилізацією

З домашнім автоклавом процес стерилізації консервації проходить швидко та ефективно. В спеціально підготовленому резервуарі стерилізують консерви з м’яса і риби, а також корисні каші з овочами.

Овочеві салати з рисом завжди доречні до столу, тому варто заздалегідь зробити консерви на зиму в автоклаві, витративши зовсім небагато часу. Кашу консервують разом з цибулею, морквою, болгарським перцем і томатами зі спеціями. В результаті обробки отримаємо смачну та поживну страву з великим терміном зберігання.

Джерело – autoclav.com.ua

Для приготування салату з рисом в автоклаві не потрібно довго тушкувати овочі та стерилізувати банки. Процес проходить таким чином:

  1. Почистити, помити та нарізати овочі.

  2. В розігрітий казан з олією по черзі викласти цибулю, моркву, перець, томати, додати сіль та цукор, перемішати.

  3. Промити та зварити до напівготовності рис в каструлі або рисоварці.

  4. Додати крупу до овочів, перемішати, готувати 10 хвилин під закритою кришкою.

  5. Отриману суміш розкласти по банках, закрити та встановити в автоклав.

  6. Фінальний етап – стерилізація в автоклаві консервованих продуктів.

Перед автоклавуванням прилад треба увімкнути та розігріти до температури 110-120°С, тиск довести до позначки 0,32-0,39 мПа. Ці показники потрібно підтримувати протягом всього процесу консервації.

Скільки варити рис в рисоварці?

Щоб крупа не склеювалася, вийшла розсипчаста та смачна, замість звичайної каструлі краще взяти рисоварку. Термічна обробка не потребує контролю, достатньо додати в ємність інгредієнти та вибрати відповідну програму. Щоб отримати необхідну кількість готового продукту, використовуйте мірну чашу.

Перед приготуванням крупу обов’язково промивають кілька разів, поки вода не стане прозорою. Потім рис засипають в рисоварку і додають воду у співвідношенні 1:2. Достатньо вибрати відповідну програму на панелі, щоб запустити процес. Час виставляється автоматично, в середньому варка займає 25-30 хвилин.

Рецепт рису з овочами

Для приготування смачного рису з сезонними овочами нам знадобиться:

  • цибуля – 1 кг;

  • морква – 1 кг;

  • болгарський перець – 1 кг;

  • томати – 1 кг;

  • рис – 1 стакан;

  • сіль – 1,5 ст. л.;

  • цукор – 1 ст. л.;

  • олія – 300 мл.

Переходимо до приготування:

  1. Відбираємо зрілі соковиті овочі. Цибулю чистимо, миємо та нарізаємо кубиками. Моркву можна натерти на великій тертці або нарізати тонкою соломкою.

  2. Болгарський перець ріжемо навпіл, видаляємо плодоніжку та насіння, нарізаємо соломкою або півкільцями. Томати ріжемо навпіл або на четвертинки в залежності від їх розмірів.

  3. Розігріваємо казан або каструлю з товстим дном, додаємо олію та викладаємо цибулю. По черзі додаємо моркву, перець, томати, цукор та сіль. Тушкуємо 10 хвилин.

  4. Додаємо до овочів сиру промиту крупу, готуємо під кришкою до напівготовності.

  5. Готову страву перекладаємо в банки, після чого їх треба помістити до автоклава та консервувати 10-15 хвилин при температурі 100°С (час обробки залежить від розміру банок).

Після остигання приладу можна дістати банки з готовою стравою.

Рис з овочами в пароварці

Страви в пароварці готуються швидко та просто, а також зберігають максимум корисних речовин. Якщо ви дотримуєтесь здорового харчування, обробка продуктів парою – це саме те, що вам потрібно. Для кухні можна підібрати бюджетну пароварку з металу, яка призначена для електричної плити, або більш зручну – електричну з розширеним функціоналом.

Рис в пароварці виходить розсипчастим, нежирним та зовсім не шкодить фігурі. Для приготування страви знадобляться такі інгредієнти:

  • рис – 120 г;

  • зелений горошок – 60 г;

  • морква – 70 г;

  • томати чері – 80 г;

  • вершкове масло – 20 г;

  • сіль – за смаком.

Далі етапи приготування:

  1. Рис добре промити, засипати в чашу та залити водою у співвідношенні 1:2. Додати сіль за смаком.

  2. Почистити моркву, нарізати соломкою або натерти на великій тертці. Томати розрізати на дві половинки.

  3. Додати до рису в пароварку нарізані томати та моркву, всипати горошок. Трохи підсолити та додати вершкове масло.

  4. Закрити пароварку та вибрати відповідну програму, виставити час приготування – 25-30 хвилин.

  5. Через 25 хвилин можна відкрити кришку та перевірити готовність страви.

В рецепті можна використовувати як свіжі, так і заморожені овочі. Таку страву можна приготувати та одразу подати до столу або ж зробити закрутки на зиму. Використовуючи побутовий автоклав, можна швидко простерилізувати вже закритіі банки.

Як приготувати рис з овочами?

Ще один рецепт смачного рису з овочами в сковороді, який готується легко та швидко. Для нього знадобиться:

  • рис довгозернистий – 160 г;

  • морква – 1 шт;

  • цибуля – 1 шт;

  • зелений горошок – 60 г;

  • кукурудза – 60 г;

  • болгарський перець – 1 шт;

  • олія – 3 ст. ложки;

  • сіль, перець, суміш трав – за смаком.

До розігрітої сковороди з олією насипаємо нарізану кубиками цибулю. Смажимо близько 2 хвилин та додаємо моркву – її можна порізати кубиками або соломкою. Викладаємо шматочки болгарського перцю, засипаємо горошок та кукурудзу. Смажимо помішуючи 3 хвилини, додаємо крупу та наливаємо воду, щоб вона повністю закрила продукти. Після закипання готувати ще 15 хвилин на слабкому вогні.

Якщо потрібно законсервувати рис з овочами на зиму, розкладіть страву в банки та простерилізуйте в автоклаві – достатньо 10 хвилин при температурі 100°С.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*

code