Ковані кухонні ножі (17 фото): опис ножів ручної роботи для кухні, гарні приклади ножів ручного кування

Ковані кухонні ножі (17 фото): опис ножів ручної роботи для кухні, гарні приклади ножів ручного кування

Досі серед ножів, призначених як для кухні та полювання, так і для метання, найбільш довговічними, надійними і міцними залишаються вироби, виготовлені шляхом кування. Більшу частину інструментів виконують майстри ручної роботи, враховують вимоги та побажання замовника. Це дає можливість придбати саме ту річ, яка прослужить довго і в повному сенсі стане незамінною.

Ковані кухонні ножі (17 фото): опис ножів ручної роботи для кухні, гарні приклади ножів ручного кування
Ковані кухонні ножі (17 фото): опис ножів ручної роботи для кухні, гарні приклади ножів ручного кування

Плюси і мінуси кованого виробу

Зрозуміти, що ніж кований і виконаний за всіма правилами ковальської справи, можна по штампу на лезі, який наноситься ударним методом.

Переваги кованого саморобного інструменту:

  • виріб довговічно, оскільки володіє високими міцнісними характеристиками;
  • лезо тривалий час залишається гострим, внаслідок використання спеціальної технології;
  • міцність – одна з визначальних якість параметрів, вона обумовлена тим, що ніж викований з цільної сталі і не має швів, це виключає відламування леза і підвищує стійкість до великих навантажень;
  • ковані кухонні ножі відрізняються унікальним дизайном, як правило, виготовляються в єдиному екземплярі, тому мають особливу цінність, як твір ремісничого мистецтва.

Ковані кухонні ножі (17 фото): опис ножів ручної роботи для кухні, гарні приклади ножів ручного кування

У таких виробів є і свої мінуси, які відносні. До них відносяться:

  • висока вартість, що обумовлено ручною роботою і виконанням індивідуальних задумів замовника;
  • велику вагу – подібні екземпляри важкі, і після звичайних кухонних ножів деякий час користуватися ними буде некомфортно.

Не занадто критичні недоліки, якщо врахувати, що замовляють їх люди чудово обізнані про такі нюанси.

Ковані кухонні ножі (17 фото): опис ножів ручної роботи для кухні, гарні приклади ножів ручного кування

Область застосування

Кожен кований інструмент слід вибирати за встановленими характеристиками, виходячи з того, для яких цілей він купується.

За своїм призначенням литі безшовні ножі можна розділити на кілька груп.

  • Бойові, точніше, метальні, які користуються широким попитом, основні вимоги до них – невелика товщина, легкість і ідеальна збалансованість. До цієї ж категорії можна віднести похідні, туристичні та рибальські ножі, складні ковані вироби.

Ковані кухонні ножі (17 фото): опис ножів ручної роботи для кухні, гарні приклади ножів ручного кування
  • Мисливські клинки, відрізняються середніми габаритами з невеликою рукояткою і великим лезом. Їх найчастіше декорують різними зображеннями або доповнюють елементами, необхідними для полювання.

Ковані кухонні ножі (17 фото): опис ножів ручної роботи для кухні, гарні приклади ножів ручного кування
  • Побутові, господарські, багатофункціональні вироби, що використовуються на кухні. Застосовуються для різання м’яса, овочів, готових продуктів. З-за високої ціни, як правило, з ними працюють шеф-кухаря елітних ресторанів, але іноді набувають і для домашнього готування. Особливістю такого ножа є пропорційний розмір ручки і леза, а також велика довжина, порівняно з мисливськими.

Ковані кухонні ножі (17 фото): опис ножів ручної роботи для кухні, гарні приклади ножів ручного кування

Що стосується бойових ножів як зброї, це окрема категорія, тим більше на такий інструмент потрібно мати дозвіл.

Для похідних та мисливських аксесуарів, призначених в якості подарунків, часто застосовується лиття, яке доповнює ковку, щоб прикрасити рукоять навершием або гардами.

Ковані кухонні ножі (17 фото): опис ножів ручної роботи для кухні, гарні приклади ножів ручного кування

Важлива вимога до лезом кухонного ножа – його гострота, невелика товщина, відсутність допоміжних елементів. Виріб може бути універсальним і підходити для різання різноманітних продуктів, однак є й вузькоспеціалізовані інструменти, що використовуються конкретно для найтоншої нарізки м’яса або риби.

Процес кування

Завдяки методом кування досягається переважне поєднання якості інструменту і його відмінного зовнішнього вигляду.

Це багатоетапна техніка. Виробництво виробу включає чотири основні моменти.

  • Спочатку вибирається відповідний матеріал, зазвичай це вуглецева інструментальна сталь, отримана за допомогою легування ванадієм, кремнієм, хромом та іншими елементами. Також робиться ескіз виробу.

Ковані кухонні ножі (17 фото): опис ножів ручної роботи для кухні, гарні приклади ножів ручного кування
  • Наступний етап – розжарювання. Сталь розігрівається в печі, після чого її кують до створення первинної заготовки. Це чорнова обробка, потім при охолодженні вона має звичай зменшуватися в півтора рази.

Ковані кухонні ножі (17 фото): опис ножів ручної роботи для кухні, гарні приклади ножів ручного кування
  • Остаточну форму клинок приймає під час чистової кування, у цей час відбувається заточка леза, доповнення малюнками та орнаментами за бажанням замовника. Після завершення роботи внести будь-які трансформації вже не вийде.

Ковані кухонні ножі (17 фото): опис ножів ручної роботи для кухні, гарні приклади ножів ручного кування
  • В кінці для придбання міцності ніж гартують, занурюють у холодну воду.

Ковані кухонні ножі (17 фото): опис ножів ручної роботи для кухні, гарні приклади ножів ручного кування

По суті, від коваля потрібно лише ідеальне створення леза, і в більшості випадків обух залишається неопрацьованим, щоб не порушити цілісності виробу. Тому тупа сторона клинка рідко чим-небудь доповнюється.

Красиві ковані ножі для кухні

Для кулінара-професіонала, так і для звичайної господині, якщо вона не боїться ваги кованої приналежності, оригінально виготовлений ніж для кухні стане чудовим подарунком, а головне, по-справжньому, гострим і довговічним, практично «неубиваемым» інструментом.

Свій вибір можна зупинити на таких незвичайних ножах.

  • Японський кухонний ніж «Курицуке» з кованої сталі з ручкою з стабілізованого кленового капа і лосиного рогу. Такий виріб важить всього 235 г, незважаючи на високу міцність. Загальна довжина складає 330 мм, клинок – 210 мм при ширині обуха 2,4 мм і ширині клинка 35 мм.

Ковані кухонні ножі (17 фото): опис ножів ручної роботи для кухні, гарні приклади ножів ручного кування
  • Суцільнометалевий супер-ніж ручної роботи «Шеф-кухар» з дамаської сталі для кухні з рукояткою з особливо цінної породи – тропічної деревини венге. Довжина ножа 285 см, леза – 160 див. За відгуками – відмінне якісне кований виріб.

Ковані кухонні ножі (17 фото): опис ножів ручної роботи для кухні, гарні приклади ножів ручного кування
  • Сталевий філейний ніж з дамаської сталі з ручкою з чорного (червоного) дерева з незвичайним малюнком на клинку. Довжина виробу становить 325 мм, довжина клинка – 205 мм при ширині 26 мм і товщині всього 1 мм. Ширина рукоятки 30 мм. На додаток йде чохол з натуральної шкіри.

Ковані кухонні ножі (17 фото): опис ножів ручної роботи для кухні, гарні приклади ножів ручного кування
  • Ще один філейний ніж з булатної сталі з вузьким і тонким лезом виконаний з використанням деревини граба і вставками мельхіору. Має довжину 340 мм, довжину клинка 205 мм при ширині 18 мм і товщини леза 2, 4 мм. Ширина рукояті 30 мм.

Ковані кухонні ножі (17 фото): опис ножів ручної роботи для кухні, гарні приклади ножів ручного кування

Оскільки рукоять кухонних інструментів не прийнято прикрашати рельєфними елементами декору, цікавим і незвичайним варіантом презенту може стати ніж зі слідами кування на тупий стороні леза. Це виглядає красиво й екзотично.

Про особливості кованих кухонних ножів дивіться у наступному відео.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*

code