Ложка-ваги: як вибрати електронні мірні кухонні ваги у вигляді ложки? Особливості ложки-ваги з нержавіючої сталі з вбудованим рідкокристалічним дисплеєм. Інструкція з експлуатації
Не тільки професійних кулінарів, але і звичайним домогосподаркам, які звикли радувати своїх домашніх новими стравами, не завадить точність при зважуванні інгредієнтів під час готування. Їм знадобляться під рукою електронні ваги і ложка-ваги.
Сфера використання
Якщо раніше ваги використовували кухаря кафе і ресторанів, то з популяризацією правильного харчування і здорового способу життя для них знайшлося місце на кожній кухні. Чаклуючи у себе вдома, господині зважують потрібні інгредієнти з точністю до грама.
Переклавши один продукт і не доповівши інший, смак страви зміниться, і не завжди в кращу сторону. Кухонні ваги використовуються не тільки на кухні.
Для них знайшлося місце у фармакології: провізори не мають права на помилку, коли готують ліки. Їм потрібна точність до декількох десятків або сотень грамів.
Основні функції
Прилад допомагає на сучасній кухні:
- чітко дотримуватися пропорції при переході на правильне харчування;
- точно дотримуватися рецептури в частині розрахунку рідких і сипучих інгредієнтів;
- швидко готувати індивідуальні спортивні суміші на основі білка, креатиніну, амінокислот, трав, спецій, не відступаючи від інструкції фітнес-тренера;
- виготовляти випічку (торти, тістечка, капкейки);
- радувати близьких новими стравами.
З одного боку прилад – не предмет першої необхідності, і без нього легко обходяться на кухні, а з іншого – з його допомогою готування страв, коли вимірюють вагу кожного інгредієнта, полегшується.
Види ваг
В залежності від принципу дії ваги підрозділяють на механічні та електронні. Останні виходять на перший план, з-за того, що показують точний результат, мають компактний розмір, сучасний функціонал і яскравий дизайн.
У механічних ваг є свої переваги: дешевизна, довговічність, невикористання харчування для роботи і ліміт до 20 кг при зважуванні.
Шкода, що при такому списку достоїнств підвела точність.
Ваги класифікують не тільки за принципом дії, але і за формою виконання. Від настільних моделей мало користі, якщо потрібна точність до грама. Для цього придумали ложку-ваги. Вона незамінна при приготуванні випічки.
Зовнішній вигляд
Всі ложки-терези схожі один на одного. Вони виглядають як звичайна столова ложка або міні-лопатка. У них є черпало (невеликий посуд-чаша) і тримало (з нержавіючої сталі, рідше з пластику), з’єднані один з одним перемичкою. Черпало, або чайна/їдальня мірна ложка, знімається. Матеріал виготовлення мірної ложки – харчовий пластик.
На відміну від звичайної ложки у них є рідкокристалічний дисплей на рукоятці. Він показує питому вагу покладеного в черпало інгредієнта. Тому рецептура дотримуються на 100%. Це вигідно відрізняє прилад від «вимірювального стаканчика» з відмітками в грамах, зроблених на стінках.
Ложки-ваги, випущені під різними брендами, відрізняються тільки дизайном. Мірна ложка працює від 2-х батарейок типу ААА.
Термін служби у неї тривалий, так як багато виробників виготовляють верхню частину з високоміцного пластику (або металу), а кнопки – з гуми.
Перше використання
Купивши ложку-ваги, перше зважування проводять у відповідність з наведеної нижче інструкції.
- В батарейний відсік вставляють батарею живлення. Вставляючи її, звертають увагу на полярність: де намальований знак «+», туди мають ту сторону батарейки, де стоїть знак «+», і навпаки.
- Прилад тримають в руці горизонтально, дисплеєм вгору. Руку спирають на тверду поверхню.
- Натискають кнопку «ON/OFF», намагаючись, щоб рука, в якій тримають ваги, залишалася нерухомою.
- Як тільки ложка-ваги виконає самотестування, на дисплеї з’явиться значення «0.00 oz» або «0.0 g».
- У мірну ложку кладуть інгредієнт, який бажають зважити. Чекають, коли на екрані з’являться цифри.
- Натискають на кнопку «ON/OFF», щоб вимкнути прилад.
Щоб отримати точний результат при зважуванні, проводять процедуру в горизонтальному положенні.
Якщо захопитися і забути вимкнути прилад, він вимкнеться сам через хвилину бездіяльності. Потрібні значення вносять в пам’ять при необхідності (функція Hold).
На дисплей ложки-ваг виводиться вага інгредієнта в грамах (g), каратах (ct), гранах (gn) і унціях (oz). Бажану одиницю виміру вибирають за допомогою функції Mode, натиснувши кнопку кілька разів.
Випускають моделі ложок-ваг з вбудованим спеціальним індикатором. За нього простіше дізнатися заряд батареї і замінити її в разі, якщо він слабкий. Інакше виникнуть проблеми при зважуванні – постраждає точність результату.
Щоб прилад не вийшов з ладу, слід враховувати наступні нюанси:
- ніколи не зважують на ньому інгредієнт з вагою більше 300 грам;
- не перемішують їм продукти харчування;
- уникають різких маніпуляцій і ударів;
- не використовують аксесуар в умовах впливу агресивних факторів (вібрація, спека, висока вологість, пил);
- змінюють сів елемент живлення (батарейки) вчасно, щоб запобігти коротке замикання.
Догляд
Не можна залишати ложку-ваги без догляду. В іншому випадку вона швидко втратить блиск і зовнішній лиск. Тому після кожного використання протирають її бавовняною тканиною, змоченою у воді. Навіть при сильному забрудненні не використовують для відмивання органічні розчини лугів і розчинників. Саму мірну ложку промивають під проточною водою, попередньо отщелкнув від тримала. Не допускають попадання на дисплей рідини, інакше відбудеться коротке замикання і займання.
Щоб ложка-ваги прослужила довго, батарею виймають після кожного використання з відсіку і зберігають окремо від приладу.
Цифрова ложка-ваги – справжня помічниця на кухні. З її допомогою можна приготувати будь-які, навіть ресторанні страви, якщо відомий рецепт з точним вагою кожного інгредієнта. Вона прослужить довго, якщо слідувати інструкції і доглядати за нею після кожного використання, виконуючи прості правила.
Про те, що таке ложка-ваги, дивіться далі.