Пора рубати капусту: 5 апетитних рецептів від Джеймі Олівера
Капусту зазвичай їдять худнуть люди у вигляді пісних салатів, нагоняющих тугу на другий день дієти. Є, звичайно, мамині голубці і всякі щі з квашеної капусти, але це все так не оригінально! Приготуйтеся до розриву шаблону: Джеймі Олівер виводить у світ королеву Капусту і її августійших родичок: Цвітну, Брюссельську Капусту, а також синьйора Брокколі в таких рецептах, які вразять вашу кулінарну уяву.
Класичний мінестроне
Для початку ми скажемо вам правду: італійський суп мінестроне може включати в себе ті інгредієнти, які вам подобаються, які є під рукою. Єдина умова: овочів має бути багато. Дуже багато. Дуже дрібно порізаних на кубики. Обов’язковий тертий пармезан за кілька хвилин до готовності і ложечка оливкової олії у вже готовий суп. Подавати краще за все з кростіні. Джеймі Олівер пропонує свій насичений варіант цього осінньо-зимового хіта.
Інгредієнти:
- 4 скибочки бекону
- 2 червоних цибулини
- 2 зубчика часнику
- 2 моркви
- 2 стебла селери
- 1 головка фенхелю
- листочки свіжого базиліка
- оливкова олія
- 125 мл червоного вина
- 2 невеликих цукіні
- 300 савойської або білокачанної капусти
- 2 банки по 400 г томатів у власному соку
- 1 банку з 400 г білої квасолі
- 800 мл курячого або овочевого бульйону
- 75 р коротких макаронів
- оливкова олія
- пармезан
Почніть з засмажки: наріжте бекон, цибулю і часник, кубиками — моркву, селеру і фенхель. Відокремте листочки базиліка і залиште на потім, а стеблинки дрібно поріжте. Налийте трохи оливкової олії в сковороду і поставте її на середній вогонь. Киньте туди підготовлені інгредієнти і припустіть 15-20 хвилин, поки все не розм’якшиться. Увага: ніякого золотистого кольору бути не повинно! Вчасно зменшіть вогонь. Далі, як ми і говорили, нарізуйте кубиками цукіні і невеликими клаптиками — капусту. В овочі на сковороді, додайте червоне вино і доведіть до кипіння. Додайте томати, з яких ви попередньо знімете шкірку і які нарежете шматочками, а також цукіні. Знову доведіть до кипіння, потім зменшіть вогонь і варіть близько 15 хвилин. Потім додайте капусту,квасолю з її соком з банки і бульйон, доведіть все до кипіння, потім кидайте макарони. Коли макарони будуть готові, додайте жменю або дві пармезану, знімайте з вогню, вливайте ложку оливкової олії і кидайте листя базиліка.
Цвітна капуста запечена з зірою, коріандром і мигдалем
І знову нічого, крім правди, ми вам не скажемо. Найкраще, що ви можете зробити з кольоровою капустою — це відварити її на пару, розділити на гілочки, ще теплу заправити сіллю, оливковою олією і бальзамічним оцтом і з’їсти в своє задоволення. Або ж відварити до напівготовності цвітну капусту розділити на гілочки, вмочити кожну у збите яйце, а потім у паніровку, і посмажити у фритюрі. Хрустка скоринка і ніжна серцевина з крапелькою лимонного соку — ах, це чудо! Але якщо це для вас занадто просто — ось варіант, який пропонує Джеймі: індійський рецепт. Індійський він в основному з-за зіри — прянощі, яка будь-якій страві додає екзотичний аромат.
Інгредієнти:
- 1 кольорова капуста, розділена на гілочки
- сіль
- оливкова олія
- 1 шматочок вершкового масла розміром з волоський горіх
- 2 чайні ложки насіння зіри
- 2 чайні ложки насіння коріандру
- 1-2 сушених чилі
- 1 жменю сушеної і товченого мигдалю
- цедра 1 лимона
Розігрійте духовку до 200 градусів. У солоній воді приварите кольорову капусту — декількох хвилин буде достатньо, потім відкиньте її на друшляк. Води не повинно залишитися. Помістіть капусту в ємність з оливковою і вершковим маслом. Потовчіть В ступці чилі, спеції і сіль, потім змішайте з мигдалем, покладіть в сковороду і підсмажте. Через кілька хвилин додайте туди ж цвітну капусту. Коли вона добре підрум’яниться, посипте її цедрою лимона і все гарненько перемішайте, покладіть все в духовку і випікайте 15 хвилин до утворення хрусткої скоринки.
Цвітна капуста в томатному соусі з оливками
Знову розкриваємо страшний секрет: анчоуси можна не додавати. У багатьох італійських рецептах вони потрібні зовсім не для «рибного запаху», а використовуються просто як підсилювач смаку.
Інгредієнти:
- 1 червона цибулина, очищена і порізана
- 5 зубків часнику, дрібно порізаних
- 1 велика головка цвітної капусти, без листя, стебло, порізаний шматочками
- оливкова олія
- жменю чорних оливок без кісточок
- 4 філе анчоуса, дрібно нарізаних
- 1 жменя дрібно нарубаної петрушки
- 800 г томатів у власному соку без шкірки, нарізаних
- червоний винний оцет
Перш за все знайдіть містку каструлю, в яку поміститься головка цвітної капусти. У каструлю покладіть цибулю, часник, стебло цвітної капусти, трохи оливкової олії і смажте на слабкому вогні близько 10 хвилин, поки інгредієнти не розм’якшаться. Додайте оливки, анчоуси і смажте ще кілька хвилин. Потім додайте помідори з соком, 200 мл води і трохи винного оцту. Протушкувати все разом, розминаючи томати дерев’яною ложкою. Помістіть головку цвітної капусти в соус. Якщо ви правильно підібрали каструлю, то половина капусти буде покрита соусом, а половина — ні. Збризніть капусту оливковою олією. Накрийте каструлю кришкою і варіть на повільному вогні 50 хвилин. Подавайте з січеною петрушкою.
Цвітна капуста з брокколі та сиром
Інгредієнти:
- 2 зубчика часнику
- 50 г вершкового масла
- 50 г борошна
- 500 мл нежирного молока
- 500 г свіжих/заморожених брокколі
- 75 р сиру Чеддер
- 1 кг свежеей/замороженої цвітної капусти
- 2 скибки чіабатти або подсохшего хліба
- 2 гілочки свіжого чебрецю
- 25 г товченого мигдалю
- оливкова олія
Розігрійте духовку до 180 градусів. На середній вогонь поставте сковорідку з вершковим маслом і додайте туди дрібно нарізаний часник. Коли масло розплавиться, висипте в нього борошно, перемішайте, через хвилину починайте поступово додавати молоко до отримання однорідного соусу. Додайте туди брокколі, розділені на суцвіття і тушкуйте близько 20 хвилин. потім подрібніть масу блендером, якщо необхідно, додайте молока. Натріть сир. Розділіть цвітну капусту на суцвіття, помістіть у форму для випікання, зверху вилийте суміш з броколі і сиру. Подрібніть сухий хліб у блендері разом з чебрецем і мигдалем, посипте сумішшю капусту, полийте маслом, посоліть і поперчіть. Випікайте 1 годину.
Брюссельська капуста з пармезаном
Інгредієнти:
- 1 кг брюссельської капусти
- 2 столові ложки оливкової олії
- 1 лимон
- 1 чайна ложка товченого перцю чилі
- 4 столові ложки тертого пармезану або іншого твердого сиру
Розігрійте духовку до 220 градусів. Очистіть і поріжте навпіл головки брюссельської капусти. Помістіть їх на деко. Додайте масло, потріть зверху цедру лимона, посипте товченим чилі, посоліть. Перемішайте руками. Помістіть в духовку. Випікайте 10 хвилин, поки брюссельська капуста не почне підрум’янюватися. Тоді посипте пармезаном і випікайте ще 15 хвилин, поки сир не стане хрустким, а капуста — м’якою.
Джерело: jamieoliver.com