Готувати швидко, є не поспішаючи: 5 легких супів
Великодні гуляння залишилися позаду, всі гастрономічні потреби задоволені, і тепер так хочеться чогось простого і корисного, щоб трохи розвантажити травлення. Без легкого і ароматного супу тут не обійтися. Це корисне блюдо є практично у всіх кухнях світу. Він відновлює сили, допомагає при хворобах і без нього важко собі уявити дитяче меню. Але суп необов’язково повинен бути чимось нудним. Джеймі Олівер знає толк у смачної і здорової їжі і легкі супи в його кулінарній книзі займають окреме місце.
Простий і знайомий нам усім рецепт з невеликими поправками. Звична класика на новий лад.
Інгредієнти:
- 1,6 кг курки
- 4 моркви, очистити і нарізати
- 1 селера
- 12 очищених картоплин
- 2 жмені гороху
- 1 цибуля-порей, подрібнити
- 1 невеликий пучок свіжої петрушки, листя подрібнити
- Кілька гілочок свіжого чебрецю
- Сіль і спеції за смаком
Приготування:
Курку помити в холодній воді, покласти у велику глибоку каструлю разом з морквою, селерою, картоплею і чебрецем. Залити такою кількістю води, щоб курка була повністю покрита. Це приблизно 3 літри. Варити близько 1,5 години, поки курка повністю не приготується, перевірити готова курка можна, проткнувши тушку і поспостерігавши, не виходить сукровиця червоного кольору. У готової курки сукровиця буде прозорою чи не буде виходити взагалі. Після того, як курка буде готова, вийняти її з каструлі, овочі відкласти на потім. Бульйон процідити. Поставити на сильний вогонь і уварювати ще 15 хвилин. Повинно залишитися приблизно 2 літри рідини. Курку обробити на великі шматки і, як тільки бульйон увариться, киньте овочі назад в каструлю, додавши горох і цибулю порей. Варіть ще 5 хвилин, потім вийміть гілочки чебрецю. Подавати зі свіжою зеленню петрушки. Сіль та інші спеції додавати за смаком, навіть без приправ цей суп буде дуже ароматним.
Цей суп готувала Джеймі Олівера його мама, коли він відчував нездужання. Він ароматний, смачний і швидко відновлює сили. А невеликий шматочок шинки з гілочкою розмарину додають яскравий смаковий акцент.
Інгредієнти:
- 1, 5 кг курки
- 2 моркви, крупно нарізати
- 2 палички селери, крупно нарізати
- 1 скибочку шинки
- 2-3 гілочки свіжого розмарину
- 1 жменя грибів шиітаке (можна замінити на гливи)
- Сіль за смаком
- Оливкова олія
- 1 ч. л. хересу (за смаком, можна обійтися без нього)
Приготування:
Як і в попередньому рецепті, покладіть в глибоку каструлю курку, морква, селера, шинку і доведіть до кипіння. Знизьте температуру і варіть на повільному вогні близько години, щоразу забираючи пінку.
За 10 хвилин до закінчення часу, додайте гриби, херес (опціонально) і розмарин. Дістаньте курку, а бульйон процідіть і посоліть за смаком. У тарілку налийте бульйон, покладіть кілька грибів з шматочками курки, збризніть оливковим маслом. Цей суп відмінно поєднується з сухариками або невеликими запеченими грінками.
Рецепт цього супу прийшов до нас з Італії. Він чимось схожий на Мінестроне — традиційний італійський суп.
Інгредієнти:
- 310 г квасолі, свіжої або сушеної (попередньо замочити на ніч)
- 1 лавровий лист
- 1 помідор
- 1 невелика картоплина очищена
- 2 маленькі червоні цибулини (можна замінити на звичайний ріпчаста цибуля)
- 2 моркви
- 3 палички селери
- 3 очищених зубчика часнику
- 1 щіпка меленого насіння фенхелю
- 1 щіпка сушеного червоного чилі
- 400 р консервованих помідорів («сливка» або будь-яких інших)
- 2 великих шматка черствого хліба
- Перець
- 310 г капусти, дрібно нарізати
- Оливкова олія
Приготування:
Квасоля з помідорами, картоплею і лавровим листом покладіть в каструлю з водою і варіть до того моменту, поки квасоля не стане м’якою. Частина води злийте, залишивши кількість рівну склянці, а помідори, картоплю і лавровий лист – вийміть. Дрібно наріжте цибулю, моркву, селеру і часник і додайте в каструлю з підігрітим оливковим маслом. Додайте насіння фенхелю і перець чилі. Тушкуйте на слабкому вогні з напіввідкритою кришкою до м’якості, це 15-20 хвилин. Після додайте помідори і варити ще кілька хвилин. Додати відварену квасолю, злийте трохи води, в якій вона варилася, і доведіть до кипіння. Покладіть мелконарезанного капусту , шматочки хліба і все перемішайте. Суп повинен бути густим, але не сухою. Регулюйте густоту за допомогою води. Варити ще близько 30 хвилин. Перед подачею посолити і поперчити, а також скропити оливковою олією, для того, щоб надати бархатисту структуру.
Рибний суп з неймовірним ароматом стане хорошою альтернативою, коли супи на м’ясних бульйонах вам набриднуть. Як і всі італійські страви — цей суп з насиченим смаком і ароматом.
Інгредієнти:
- 310 г солоної тріски, або 600 г свіжої тріски
- 1 цибулина
- 2 невеликі моркви
- 2 палички селери
- 2 зубчики часнику
- 1 невеликий пучок свіжої петрушки, розділити стебло і листя
- Оливкова олія
- 1 маленький перець чилі сушений
- 400 р консервованих помідорів
- 425 г світлого бульйону
- Сік одного лимона
- Сіль і перець за смаком
Приготування:
Якщо ви використовуєте свіжу тріску, то посипте її з усіх сторін морською сіллю і залиште на ніч. Перед приготуванням – промийте. Якщо використовуєте солону тріску – замочіть філе риби на 24 години. Це прибере зайву сіль і зробить рибу більш ніжною.
У каструлю з підігрітим оливковим маслом, додайте нарізані цибулю, моркву, селеру, часник, стебла петрушки і нарізаний сушений перець чилі. Тушкуйте на повільному вогні з напіввідкритою кришкою 15-20 хвилин до м’якості. Стежте, щоб овочі не придбали коричневий колір. Додайте помідори і тушкуйте ще 10 хвилин. Після – налийте бульйон і доведіть до кипіння.
Великі шматки помідорів роздушіть ложкою і киньте разом з філе тріски в гарячий суп. Варіть на повільному вогні 15 хвилин, поки риба не стане м’якою і не почне легко розламуватися на шматочки. Акуратно вийміть рибу з супу. Посоліть і поперчіть за смаком суп і додайте лимонного соку. Розлийте суп по тарілках , додайте свіжу петрушку і селеру, збризніть оливковим маслом. В самому кінці покладіть рибу.
Легкий і ситний суп на прозорому бульйоні — відмінно підійде для дитячого меню, але і дорослим доведеться за смаком.
Інгредієнти:
- 1 велика цибулина, нарізати
- 1 цибуля-порей
- 2 стебла селери
- 2 моркви, нарізати крупно
- 2 цукіні, нарізати крупно
- 100 г макаронів Орзо (у формі крапельок, можна замінити на тонку вермішель або зірочки)
- 50 г замороженого горошку
- Оливкова олія
- Пучок свіжої петрушки
Для курячого бульйону:
- 200 г курки
- 1 невелика цибулина
- 2 моркви
- 2 стебла селери
- 5 горошин чорного перцю
- Жменя свіжої петрушки дрібнонарізаною
Приготування:
Готуємо курячий бульйон: кладемо інгредієнти для бульйону у велику каструлю — курку нарубати на шматочки, цибулю почистити і розрізати на 4 частини, моркву нарізати кружечками. Залити трьома літрами води і трохи посолити. Довести до кипіння на середньому вогні, знімаючи пінку. Після закипання – зменшіть вогонь, закрийте кришкою і уваривайте на повільному вогні протягом години. Процідіть через сито — бульйон готовий. Його можна охолодити і тримати в холодильнику про запас.
Для супу: додайте трохи масла у велику каструлю і поставте на середній вогонь. Додайте всі овочі, крім горошку і тушкуйте 5 хвилин. Насипте макарони, залийте їх бульйоном і доведіть до кипіння. Після зменшіть вогонь і уваривайте ще 8-10 хвилин, поки макарони не стануть м’якими. Потім додайте горошок і шматочки курки. Проваріть до готовності горошку і додайте приправи за смаком.
Джерело: jamieoliver.com